Prijava

Q&A za uporabnike fizioterapevtskih storitev

1. Kje najdem dobrega fizioterapevta?

Vsi fizioterapevti, ki delajo v Republiki Sloveniji imajo ustrezno izobrazbo ter opravljen strokovni izpit. Fizioterapevta najdete v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, ali pri zasebniku z ali brez koncesije.

Žal so čakalne dobe na fizioterapevtsko obravnavo precej dolge. Aktualni seznam čakalnih dob se nahaja tukaj.

Fizioterapevt, v kolikor imate pri njem že odprt delovni nalog oz. ste pri njemu že v obravnavi zaradi neke druge težave, vas s tem razlogom ne sme zavrniti.

Fizioterapevti so avtonomni zdravstveni delavci, ki so v vseh fazah zdravstvenega varstva odgovorni za razvijanje, vzdrževanje ali ponovno vzpostavitev oprimalnega gibanja in funkcijskih sporobnosti pri pacientih/uporabnikih v vseh življenjskih obdobjih. Po načelih z dokazi podprte prakse se ukvarjajo z lajšanjem bolečine in zdravljenjem ali preprečevanjem telesnih posledic zdravstvenih stanj, povezanih s poškodbo, boleznijo ali drugimi okvarami. Fizioterapevti opolnomočijo paciente ali njihove skrbnike za obvladovanje spremenjenega zdravstvenega stanja zunaj zdravstvenih ustanov.

Kineziologi so strokovni delavci, ki delajo na različnih športnih programih, namenjenim vsem starostnim skupinam, vodijo gibalne programe za izboljšanje splošne telesne zmogljivosti in ohranjanje zdravja, za preprečevanje oziroma omejevanje razvoja različnih kroničnih bolezenskih stanj, sodelujejo s fizioterapevti v poznem rehabilitacijskem zdravljenju, vodijo postrehabilitacijsko zdravljenje po različnih poškodbah in vzdržujejo ter izboljšujejo fizično kondicijo vrhunskih športnikov (opis poklica kineziolog).

Register izvajalcev fizioterapevtske dejavnosti z opravljenim strokovnim izpitom vodi Ministrstvo za zdravje. V kolikor želite informacijo o dotičnem fizioterapevtu, nam lahko pišete na [email protected] in namesto vas bomo poslali poizvedbo na Ministrstvo za zdravje.