Prijava

Ob svetovnem dnevu fizioterapije o osteoartrozi in sistemskih težavah

Dr. Tine Kovačič je ob letošnjem Svetovnem dnevu fizioterapije, ki je posvečen osteoartrozi, povedal, da fizioterapevti pri tej bolezni z individualno obravnavo lahko pomagajo, da sklep še vedno deluje normalno in brez bolečin in okorelosti ter s tem izboljšajo kakovost življenja pacientov. Osteoartroza ni povezana zgolj s starostjo, ampak se lahko razvije 10 do 15 let po poškodbi sklepov. Terapevtska vadba, fizioterapija in vadba so najboljša obramba pred osteoartrozo, saj delujejo kot mazivo za sklepe saj zmanjšajo možnost za nastanek osteoartroze za 50 odstotkov.

Dr. Tine Kovačič kot predsednik strokovnega Združenja fizipterapevtov Slovenije pa je ob današnjem Svetovnem dnevu fizioterapevtov opozoril tudi na sistemske težave, kamor sodijo normativi oz. premajhno število fizioterapevtov v zdravstvenem sistemu. V ZFS si želimo, da bi bilo fizioterapevtov v zdravstvenem sistemu vsaj 3000 (zdaj jih je okoli 1600) in da bi s tem lahko skrajšali čakalne dobe. Na podlagi analize stanja smo ministrstvu za zdravje že predlagali sprejem novih normativov.

Poleg tega je Kovačič opozoril tudi na pogosto zlorabo naziva fizioterapevt, zaradi česar si kot ZFS želimo, da bi nam Ministrstvo za zdravje podelilo javna pooblastila in da bi posledično uvedli licence.

Nenazadnje pa je Kovačič opozoril tudi na problematiko plač. Kot je dejal, so fizioterapevti po vsem svetu visoko cenjeni in dovolj dobro plačano, in tako bi moralo biti tudi v Sloveniji. Kovačič se kot predsednik ZFS zavzema za dvig plač in takojšnjo odpravo plačnih nesorazmerij.

Podpredsednik ZFS mag. Janez Špoljar je poudaril, da mora biti terapevtska vadba pri osteoartrozi vedno individualno prilagojena, za dosego dolgoročnih učinkov pa mora pacient nadaljevati z redno vadbo, na primer s kolesarjenjem, nordijsko hojo, plavanjem in podobno, kar mora postati del vsakdana osebe z osteoartrozo.

Predsednica Sekcije fizioterapevtov za krepitev zdravja ZFS Andrea Backović Juričan pa je izpostavila dejavnike tveganja za osteoartrozo, in sicer so to starost, ženski spol, družinska anamneza ter obvladovanje prekomerne telesne mase in preprečevanje poškodb. Tudi Backović Juričan je opomnila na pomembnost redne telesne vadbe, ki deluje kot zdravilo pri preprečevanju in obvladovanju bolečine. Za zdravje pa je pomembna tudi zdrava in uravnotežena prehrana, preprečevanje daljšega sedenja, dolg in kakovosten spanec, uspešno obvladovanje telesne mase in vsakodnevnega stresa.