Prijava

Svetovni dan fizioterapije 2022

Spoštovane članice in člani ZFS

Svetovni dan fizioterapije (SDF), ki je znak enotnosti in solidarnosti do poklica in poteka po celem svetu, bomo obeležili 8. septembra 2022. Letošnja tema SDF je »osteoartritis in vloga fizioterapevtov pri njegovem preprečevanju in obvladovanju« ter je osredotočena na naslednja ključna sporočila:

  • Osteoartritis je najpogostejša bolezen sklepov: 520 milijonov ljudi po vsem svetu ima osteoartritis, 60 % primerov osteoartritisa pa predstavlja osteoartritis kolena.
  • V globalni študiji, ki je zaobjela 291 stanj, je bil osteoartritis kolka in kolena uvrščen na 11. mesto, saj največ prispeva k zmanjšani zmožnosti oseb.
  • Natančen vzrok osteoartritisa še vedno ni popolnoma jasen. Dejavniki tveganja, ki povečajo tveganje za pojav osteoartritisa, vključujejo: prekomerno telesno težo ali debelost, predhodno poškodbo sklepa ali operacijo sklepa ali zgodovino prekomerne obremenitve sklepov ter genetiko.
  • Vadba je vedno prva izbira pri zdravljenju osteoartritisa. Fizioterapevt lahko nudi nasvete in izobraževanje o lajšanju bolečin in učinkovitih načinih obvladovanja osteoartritisa. Fizioterapevt nauči osebe, ki živijo z osteoartritisom, kako izboljšati gibljivost sklepov in okrepiti mišično zmogljivost.
  • Za osebe, ki živijo z osteoartritisom, je pomembno, da ostanejo čim bolj telesno dejavne. Vse to lahko pomaga zmanjšati bolečino in druge simptome osteoartritisa in osebam pomaga ohraniti samostojnost in neodvisnost.
  • Samo približno tretjini oseb, ki živijo z osteoartritisom, se lahko stanje sčasoma poslabša, nekateri pa opazijo zmanjšanje bolečine in izboljšanje zmožnosti/zmanjšanje invalidnosti. Fizioterapevt svetuje, kako ostati telesno dejavni.
V Svetovnem združenju fizioterapevtov – World Physiotherapy so tudi letos pripravili gradivo v obliki plakatov in zloženk, ki jih lahko uporabite pri obeležitvi letošnjega SDF. PR skupina za pripravo dejavnosti SDF 2022 pripravlja prevode teh gradiv za obeleženje SDF, že sedaj pa si jih lahko ogledate v angleškem jeziku na tej povezavi: https://world.physio/wptday/toolkit?lang=All&year=1035&toolkit_type=All

Z lepimi pozdravi,

doc. dr. Tine Kovačič, predsednik ZFS