Prijava

Tečaj Maitland – 1. stopnja zaključila peta generacija fizioterapevtov

Cenjene kolegice, cenjeni kolegi!
 
Pretekli teden je že peta generacija fizioterapevtk in fizioterapevtov uspešno opravila preverjanje znanja iz koncepta Maitland – obravnava disfunkcij živčno mišično-skeletnega sistema. Skupaj smo preživeli štiri tedne usposabljanja, srkali nešteto informacij, širili in poglabljali znanje, ga pospravili po predalčkih, razjasnili marsikateri dvom in ga podkrepili z dokazi.
Vse veščine, ki so jih pridobili v šoli in kasneje v delovnem okolju so udeleženci, skupaj z novo pridobljenim praktičnim in teoretičnim znanjem, lahko preizkusili takoj, že kar na tečaju pri delu s pacienti.


 
V nadaljevanju smo zbrali nekaj razmišljanj.
 
Vabljeni na nov začetek tečaja 14. novembra 2022!
 
Nad Maitland konceptom sem navdušena predvsem zato, ker je v moj način razmišljanja, dela z bolniki ter dokumentacije vnesel prepotrebno strukturo in organiziranost. Zame predstavlja most med kupom teoretičnega znanja, pridobljenega na fakulteti, ter praktičnim delom. Zelo konkretno in plastično na primer predstavi, kje ima v procesu kliničnega sklepanja mesto biopsihosocialni model mednarodne klasifikacije funkcioniranja, zmanjšane zmožnosti in zdravja. Načine pregledovanja, obravnave in sklepanja ter tudi definicije in razlage učinkov terapije prilagaja v skladu z najnovejšimi znanstvenimi dognanji, jih posodablja ter tako spodbuja izvajanje z dokazi podprte prakse. Uči kako izvajati individualno, specifično in v pacienta usmerjeno terapijo z upoštevanjem tako terapevtovih kliničnih izkušenj kot tudi znanstvenih dokazov. Všeč mi je tudi, da ni samo koncept manualne obravnave, temveč da enakovredno vrednoti edukacijo bolnika, terapevtske vaje, tehnike samoobravnave, mobilizacije živčevja in sklepov ter predvsem pomaga pri določanju najprimernejšega načina obravnave. Zame nov in zelo pomemben del koncepta je »re-assesment«, torej proces stalnega ocenjevanja in pregledovanja, ki terapevtu pomaga pri kliničnem sklepanju, bolniku pa služi kot orodje samoopazovanja in ga aktivno vključuje v obravnavo. Nikoli nisem dobila občutka, da bi Maitland koncept poskušal zanikati druge pristope temveč prej služi kot ogrodje, na katerega lahko terapevt dodaja svoje izkušnje in znanja. Pomembna prednost koncepta se mi zdi tudi njegova mednarodna prepoznavnost in celotna IMTA »skupnost«, ki združuje mednarodne strokovnjake in izobraževalne ustanove ter s svojo spletno stranjo nudi platformo za komunikacijo, izmenjavo mnenj, sprotno izobraževanje z webinarji in kakovostnimi video in tiskanimi gradivi (Jana P.)

 
Koncept Maitland mi je všeč predvsem zaradi sistematičnosti celotne obravnave od anamneze do terapije. Uporablja celosten in odprt pristop. 
Izvedba izobraževanja je bila odlična. Rene in Barbara sta poskrbela za sproščeno vzdušje, sprotno reševanje nejasnosti, strokovnost in zelo dinamičen potek izobraževanja (Eva G.)
 
Nad Maitland konceptom sem navdušen, saj bolnika obravnava celostno (nevro mišično-skeletno). S specifičnim kliničnim razmišljanjem jasno določimo smer in potek obravnave. Med tečajem smo pod mentorstvom obravnavali tudi paciente, s čimer smo naučeno lažje prenesli v prakso (Mirjan Š.)

 
Tečaj je bil super, veliko vrhunskih-koristnih tehnik! 
Sigurno priporočam vsakemu fizioterapevtu.
Odličen učitelj in še boljša prevajalka! (Žiga T.)

Glede na to, da sem izobraževanje zaključila v 39. tednu nosečnosti, moram reči, da je trebušček pri nekaterih tehnikah prav uporaben! Šalo na stran, koncept Maitland je v moje delo vnesel več sistematičnosti in dodatno znanje, poleg tega pa sta se Barbara in Rene res potrudila za strokovnost, prijaznost in sproščeno vzdušje (Saša J.)
 
Lepo pozdravljeni,
Barbara Pantar