Prijava

Svetovni dan fizioterapije 2023

Spoštovane članice in člani ZFS, fizioterapevtke in fizioterapevti.

Svetovni dan fizioterapije (SDF), ki je znak enotnosti in solidarnosti do poklica in poteka po celem svetu, bomo obeležili 8. septembra 2023. ZFS je soorganizator mednarodnega simpozija, ki bo potekal 8. in 9. septembra v Celovcu, zato bomo glavno novinarsko konferenco za SDF 2023, pod okriljem ZFS, organizirali že v četrtek, 7.9.2023 na sedežu ZFS (URI Soča). Vse informacije o mednarodnem simpoziju najdete na povezavi:

https://www.physioaustria.at/peeking-over-borders-research-and-good-practice

Letošnja tema SDF je »artritis« ter je osredotočena na naslednja ključna sporočila:

  • Artritis je opredeljen kot akutno ali kronično vnetje sklepov. Simptomi lahko vključujejo bolečino, oteklino, togost in rdečico, ki lahko prispevajo k zmanjšani funkciji in spretnosti. Artritis ni eno samo bolezensko stanje; obstaja veliko različnih vrst.
  • Artritis lahko oteži življenje, saj zmanjša mobilnost in oteži izvajanje vsakodnevnih dejavnosti. Lahko vpliva na sposobnost ljudi za delo in sodelovanje v družabnih in prostočasnih dejavnostih. Artritis je pogosto povezan z depresijo ali tesnobo.
  • Fizioterapevti so del večdisciplinarnega tima, ki vam lahko pomaga pri obvladovanju artritisa. Lahko bodo ocenili vaše stanje in sposobnosti ter vam svetovali in pomagali, kako ostati dejavni in obvladovati simptome.
  • Revmatoidni artritis (RA) je najpogostejša vrsta artritisa. Je avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene sklepe prstov, zapestji, ramen, komolcev, kolen in gležnjev.
  • Izbira zdravega načina življenja, vključujoč redno telesno dejavnost, je pomembna pri obvladovanju RA in zmanjšanju tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni.
  • Vadba je ključna pri zmanjšanju telesne nezmožnosti in izboljšanju zdravja pri posameznikih z RA. Fizioterapevt bo ocenil vaše stanje, vas vodil skozi obvladovanje simptomov, izbral za vaše stanje primerne vaje in vam pomagal postopoma in varno povečati nivo vaše telesne dejavnosti.

V Svetovnem združenju fizioterapevtov – World Physiotherapy so tudi letos pripravili gradivo v obliki plakatov in zloženk, PR skupina ZFS pa je v okviru priprave dejavnosti SDF 2023 pripravila prevode teh gradiv, ki so dostopni na tej spletni strani. Vabimo vas, da si ogledate tudi navodila za obeležitev SDF 2023 in svoje planirane dogodke prijavite preko spletnega obrazca, v katerem lahko tudi naročite gradiva, ki jih boste uporabili pri obeležitvi letošnjega SDF.

Z lepimi pozdravi,

doc. dr. Tine Kovačič, predsednik ZFS